Kylläpäs tälle päivälle osui hankala aihe :-) No ei mikään ole niin hankalaa kuin aluksi luulisi!

Tämän päivän aiheena on rakennusmateriaalit ja niistä erityisesti levymateriaalit ja trooppiset puulajit.

Tuohon trooppisiin puulajeihin on erittäin helppo kirjoittaa: Eihän osteta mitään eksoottista, kun meillä Suomessa kasvaa omasta takaan aivan uskomattoman hienoja puita. Suomalaisista puulajeista tehdään hienoja huonekaluja ja niillä saadaan aivan uskomattoman ihan tunnelma kotiin, mökille ja ihan minne vaan.

Sitten on hieman lainattava kirjan alkuperäistä tekstiä joka siis on suomennettu 1990.

"Kipsilevy tehdään luonnon kipsistä, ja muutkin sen valmistusaineet ovat luonnontuotteita kuten kartonkia ja tärkkelystä. Energiaa kipsilevyn tekoon kuluu vähemmän kuin puupohjaisten levyjen valmistukseen. Luonnon materiaalien ja yksinkertaisen valmistusprosessinsa johdosta kipsilevyt saattavat olla markkinoilla olevista rakennuslevyistä todennäköisesti luonnollisin ja puhtain vaihtoehto."

Kipsilevyjätettä kun se on puhdasta eli esim. rakentamisvaiheessa ylijäävää, voi kierrättä uudelleen kipsilevyn raaka-aineeksi. Rakennusten purkamisesta tuleva kipsilevyjäte on ongelmallinen erityisesti kaatopaikoille loppusijoitettuna, sen hajoamisprosessin tähde. Takempia tietoja minulla ei tällä hetkellä tästä ole, mutta eiköhän nekin tule vastaan jossain vaiheessa.

Pääperiaate on kun kulutamme tänä päivänä, meidän tulisi osata ottaa huomioon jo se päivä kun olemme luopumassa ko. tuotteesta.

Viisaita päätöksi joulua odotellessa!

 

09042012305.jpg