Kun joulu lähestyy ja käymme yhä syvemmälle pimeyteen sekä kulutusjuhlaa, on mahdollista tuoda siihen toisenlaista valoa. Tämän päivän aihe on ympäristömerkityt tuotteet. Tähän tekisi mieli ihan hakea logot, jotta jokainen ne varmasti tunnistaa. Tässä linkki ympäristömerkkeihin, jonka sivusta löydät lisää tietoa merkeistä.

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=182582

Kun kuitenkin kulutetaan ja kyllähän kulutusta tarvitaan, jotta syntyy työpaikkoja. Joskus vain on hyvä pysähtyä miettimään, millaisia työpaikkoja minä omilla kulutustottumuksillani tuen.

Omilla kulutustottumuksilla tuen eniten työllistystyötä. Nimittäin useissa kierrätyskeskuksissa henkilöstön työllistämisessä pääasioita on esim. pitkäaikaistyöttömyys tai ehkä sosiaalinentyöllistäminen. Osan kirppareiden toiminnasta tuotto menee kehitysapuun, jolla autetaan huomattavasti huonommissa oloissa eläviä kuin meillä Suomessa.

Koska itse toimin edistääkseni yritysten ympäristövastuuta, on tärkeätä katsoa ihan tavallisissa tuotteissa löytyisikö niistä ympäristömerkki. Valitsen mielummin ympäristömerkityn tuotteen, kun ilman sitä olevan. Toisaalta joidenkin ympäristömerkkien kustannukset ovat niin suuret, että kaikilla yrityksillä ei ole varaa niitä hankkia. Usein luenkin esimerkiksi pesuaineen tuoteselosteen ja vertaan ns. tavallisen pesuaineen ainesosia ympäristömerkityn tuotteen ainesosiin ja määriin.

Yrityksen kilpailluttaessa tuotteita ei voi esim. laittaa että on oltava tietty ympäristömerkki, vaan tuotteen ominaisuudet täyttää ko. merkin kriteerit. Näin saadaankin kokonaisedullisin tarjous tuotteista, joissa ympäristömerkin kriteerit on yhtenä pisteytyksen osana.

Erittäin hyviä ostopäätöksiä kaikille ja valoa joulun odotteluun!

 

27092010.jpg