Edellisessä kirjoituksessani kysyin: "Onko kukaan keksinyt mitää uusiokäyttöä vanhoille VHS video kaseteille?"

Toisessa blogissani eli blogit.uusisuomi.fi sain tähän kysymykseen yhden vastauksen, jossa oli vain hävittämisohjeet.

Tästä tulikin mieleeni tämän kirjoituksen aihe.

Ajatellaampa tilannetta että meillä on vuori jotain valmiiksi johonkin muotoon jalostettua tuotetta ja meillä on toinen vuori materiaaleja jotka täytyy alusta asti jalostaa jotta niistä saadaan jotain aikaiseksi. Laitetaan muutamat innovatiiviset keksijät pähkäilemään mitä näistä vuorista tehdään sellaista jota kaikki tarvitsevat ja viimeistään hyvän markkinoinnin jälkeen ehdottomasti haluavat itselleen.

Uskoisin että jos todella idearikkaat henkilöt saisivat vapaat kädet, he kyllä keksisivät kummastakin vuoresta jotain sellaista mitä me kaikki haluaisimme. Sitten jos alettaisiin tarkastelemaan asiaa syvemmin, mitä todennäköisemmin se mitä kehitettääisiin vuoresta joka olisi jo valmiiksi jalostettua tuotetta jossain tietyssä muodossa tulisi suositummaksi.

No miksi näin?

Ensinnäkin tämän tuotteen tekemiseen tarvittavan materiaalin kustannukset olisivat alhaisemmat, koska raaka-aine olisi jo olemassa ja se olisi jo jatkojalostettu johonkin tiettyyn muotoon. Jos kysymyksessä olisi todella innovatiivisiä keksijöitä he kyllä keksisivä miten juuri tätä jalostusastetta voidaan hyödyntää niin että sen muuntaminen uuteen muotoon tulisi edullisemmaksi kuin että aloitetaan prosessi alusta tai tuhotaan tämä tietty jalostusaste joka on jo saavutettu.

Toinen seikka on se että yksinkertaisesti kuluttamisen paheksunta tällä hetkellä on yleisesti siinä mittakaavassa, että se tuo useille huonoa omaatuntoa. Onkin erittäin helppo markkinoida tuotetta, josta kerrotaan, että se on tehty tästä materiaalista, joka oli jo olemassa. Itse asiassa ostamalla tälläisen tuotteen voit ostaa samalla itsellesi hyvän omantunnon. Olet pelastanut jonkun kaatopaikkavuoren syntymisen. Olet pelastanut jonkun luonnon materiaalin käyttöönoton. Näin ollen olet pelastanut omalta osaltasi pienen palan ympäröivää luontoa. Myös selkäreppusi tältä osin on huomattavasti kevyempi.
Mielestäni ei markkinatalous ole ristiriidassa ympäristön kanssa, jos vain todella lähdettäisiin ideoimaan ja kehittelemään uusiokäyttöä eteenpäin.

Mitä sinä olet hankkinut itsellesi sellaista joka on tehty uusiomateriaalista?

Onko sinulla ideoita miten jotain voitaisiin todella hyödyntää?

Mitens olisi sitten niiden kestävän kehityksen aakkosten kertaaminen. Siinä onkin sitten juttua eteenpäin......