Tämän päivän aloitan valokuvilla, kun kirjasta sattui tulemaan yksi lempiaiheistani eli jätteiden lajittelujärjestelmät!

Kuvia+E7+19082012+047.jpg

Työpaikan jätteiden lajittelupiste, jossa on paikat muille jätejakeille paitsi kuivajätteelle. Työntekijät harrastavat taukojumppaa ja kävelevat itse samassa kerroksessa keskeisellä paikalla olevalle lajittelupisteelle lajittelemaan päivän aikana syntyvät jätteet.

 

Kuvia+E7+19082012+075.jpg

Keittiön jätteiden lajittelupiste, jossa on paikat kartongille/pahville, energiajakeelle, metallille, lasille, biojätteelle ja kuivajätteelle alhaalla. Ylähyllyllä paikat pienelle SER-romulle, paristoille, energiansäästölampuille sekä askartelussa hyödynnettävilelle kuten esim. kahvipusseille ja munakennoille.

 

 

 

 

Olin aivan puhki töistä tullessani ja raahauduin lenkkisaunaan. Sieltä tullessani ajattelin jääköhän tämän päivän joulukalenteri kirjoittamatta. Tulin tähän koneelle. Katsoin facebookista muutaman piristävän kaverin päivityksen ja avasin kirjan kohdasta jossa luki: jätelajittelu. Jes, vihdoinkin ja erityisesti jätteiden lajittelujärjestelmät. Väsymys oli tipotiessä ja mieleen tulvi vaikka mitä.

Yläpuolella olevat kuvat kertovat kuinka itse ole ratkaissus jätteiden lajittelun työpaikalla ja kotona. Jätteiden lajittelussa tärkein lähtökohta on se mitä jäteastioita on ulkona, niin että niille on kuljetus hoidettu. Jos jotain puuttuu se sinne hommataan. Sen jälkeen laitetaan sisätilojen lajittelujärjestelmä kuntoon. Elämme lajitteluyhteiskunnassa mutta silti markkinoilla ei ole kunnollisia sisätilojen jätteiden lajittelujärjestelmiä. Aikoinani löysin ruotsalaisen yrityksen, jolla oli kunnollisia työpaikan sisätiloihin sopivia erilaisista elementeistä koottavia järjestelmiä. Kuvan lajittelujärjestelmä on tehty pukutiloista yli jääneeseen vaatekaappiin.

Myöskää koteihin ei ole vielä markkinoilla todella käytännöllisiä järjestelmiä. Kuvan järjestelmä onkin rakennettu kahdesta kiskovaunusta, jossa toisessa on kaksi astiaa ja toisessa kolme astiaa. Huomatkaa että kuivajätteelle tarvitaan enää ihan pieni astia kun energiajätteeseen menee suurin osa niistä kaikista muovipakkauksista, joita on lähes mahdoton välttää.

Kunnollisissa jätteiden lajittelujärjestelmissä olisi varmasti bisnestä myös Suomessa kehitettäväksi. Toisena olisikin se että kaikkiin asuntoihin ja erityisesti vuokra-asuntoihin tehtäisiin sisätiloihin valmiiksi lajittelujärjestelmät, mitkä todellakin ohjaavat vuokralaista lajittelemaan jätteet huolellisesti. Vielä on paljon tehtävää ennen kuin olemme siirtyneet kaatopaikkakansasta todelliseen lajitteluyhteiskuntaan.

Mukavaa joulunodotusta kaikille ja laitetaan oma pesä kuntoon ensivuotta varten!