Tänään kun kumppani on loihtinut joulupöytään laatikoita uunin käydessä jatkuvasti kuumana on varmaan tilaus aiheelle ruoka. Kirjasta tuli teksiti mikä kauppaketju vihertää eniten. En kuitenkaan lähde vertailemaan kauppaketjuja tietty kyllä nekin tilastot jostain netin uumenista löytyy.

Luomu, lähi, luontainen ja kotimainen siinä varmaan aika hyvä peruslista. Tänään huomasin taas uuden luomutuotteen lähikaupassa. Tarjonta luomun suhteen lisääntyy. Osan voi hankkiakin luomuna, mutta täytyy sanoa että pienipalkkaisen kukkarolle se on vielä liian kallista.

Tämän tähden tuo lähiruoka onkin käytännöllisempi. Jossain vaiheessa ajattelin että pitäis tehdä kartta jossa olisi asuinpaikkakunnan ympärillä olevat ruuan tuottajat. Ensiksi 100 kilometrin säteeltä ja seuraavassa ympyrässä 200 kilometrin säteeltä. Kaupassa tuleekin välillä mietittyä missäs tämä paikka sijaitee..... Karttaa siis en edelleenkään kanna mukana ja kaikki pienet paikkakunnat vaan ei ole piirtynyt meikäläisen aivolohkoihin. Oliskohan mitään jos saisi pakkauksiin kartan ja sinne täpin tuottajan sijainnin kohdalle? Kohta pakkausselostukset on niin täynä ettei niistä kukaan ota selvää. Joten en tee aloitetta karttamerkinnöistä :-)

Vaikka itse en lihaa nautikkaan tässä muutama päivä sitten lueskelin erittäin hyvää materiaalia siitä kuinka perinnebiotooppeja voitaisiin hoitaa paremmin, kun niitä laiduntaville naudoille ja lampaille luotaisiin luonnonruokinnan kriteerit. Kannatettaan! Ehkäpä itsekin joskus voisi lihaa nauttia, kun tietäisi sen minulle tarjoavan eläimen saaneen elää luonnollisen elämän perinnebiotoopilla käyskennellen ja sen antimia nauttien.

Näiltä sivuilta löytyy hyvä uutinen aiheesta:

http://uutiset.ruokatieto.fi/WebRoot/1043198/X_Uutistenhallinta-2-1-palsta_uusi.aspx?id=1240315

Samalla voi käydä lukemassa samoilta sivuilta kohdan luomutuotteet ruokavaliossa:

http://www.ruokatieto.fi/Suomeksi/Ruoka_ja_terveys/Luomutuotteet_ruokavaliossa

Tänään meillä vietetään synttäreitä ja ajattelin laittaan tähän hieman erilaisen kuvan synttärikakusta. Tämän kakun sain jokunen vuosi sitten synttärinä.

29052010_010.jpg

 

Ehkä arvaatkin, että meikäläinen nauttii huomattavan määrän kanamunia päivittäin ja saa niistä arvokkaita proteiineja ym.

Nautinnollista joulun aikaa kaikille!