Kuinka usein mietimmekään sitä mikä tekee kodista kodin?

Poikani äsken kyseli missä asun? Sanoin että kodissa. Hän toivoi vastaukseksi osoitetta missä asun, jotta saisi siihen sano että, hän ainakin asuu talossa eikä tiellä :-)

Siitä päästäänkin hyvin päivän aiheeseen eli ensimmäiseen joulukalenterin luukkuun. Kirjaa umpimähkään avatessa sieltä aukeni aukeama, jossa on taulukoita kodinkoneiden sähkön kulutuksesta.

Tietty tämä on todella sopiva aihe ensimmäiselle joulukalenterin kirjoitukselle!

Kodin sydän mielestäni on keittiö. Tärkein kodinkone on mielestäni hella!

Tottakai myös jääkaappi on tärkä ja isommassa perheessä astianpesukone on myös suhteellisen tärkä, mutta sitä ilmankin pärjäilee, vaikka päreet saattaakin palaa ison tiskivuoren eli uusiutuvan luonnonvaran edessä :-)

Kuinka moni meistä joutuneekin käyttämään sitä hellaa mikä on? Minä asun vuokralla ja on tyydyttävä siihen hellaan mikä keittiöön on joskus aikoja sitten hankittu. Keskustelin toissa päivänä naapurin kanssa ja hän kertoi, että heille tulee uusi hella, kun edellisessä on uunin seinät pullistuneet ja paistaa epätasaisesti. Naapuri kysyi kiertoilma uunillista hellaa, mutta se oli jo taloyhtiölle liikaa. Siis aivan tavallinen uusi hella on tulossa.

Taloyhtiössä ei tarvitse miettiä sähkön kulutusta, kun asukkaat itse sähkölaskunsa maksavat. Näin meillä vuokralla asuvilla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa ostopäätöksillämme siihen, kuinka paljon sähköä hella tai jääkaappi kuluttaa. Nämä ovat kuitenkin tärkeimmät ja eniten käytössä olevat kodinkoneet!

Tietysti me vuokralla asuvat voimme vaikuttaa siihen miten näitä kahta kodinkonetta eli hellaa ja jääkaappia kätämme. En nyt kuitenkaan kirjoita energiaa säästäviä käyttövinkkejä, niitä löytyy kyllä netistä hyvin ja ihan maalaisjärjellä voi energiaa säästävää käyttöä miettiä.

Usein meillä jokaisella on kotona liuta muita kodinkoneita kuten astianpesukone, pyykinpesukone, kahvinkeitin, vedenkeitin, mikroaaltouuni ym. tuiki tarpeellisia tai ei, härveleitä. Näiden osalta me voimme vaikuttaa. Ostaessamme uutta valitsemme parasta A-luokkaa ja sääsätämme omaa kukkaroa loppupelissä, vaikka hankinta hinta voi olla kalliimpi. Tietty kaikki jouluna markkinoille syydettävät turhakkeet eli kodinkoneet, joita ei ihan oikeasti edes tarvitse, voi jättää ostamatta kokonaan.

Täältä Motivan sivuilta voi vaikkapa käydä tutkailemassa lisää tietoa kodinkoneiden sähkön ahmimisesta ym.

http://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/ostajan_opas/kodinkoneet

Muistathan että jos jostain kodinkoneesta luovut, vaikka siinä olisi vain jokin ihan pikku vika, niin SER-romua kierrättävistä paikoista, voi jopa löytyä ammattitaitoa sen korjaamiseen ja uudelleen käyttöön saattamiseen. Ilmoita kierrätyspaikassa vaikkapa kodinkoneeseen kiinnitetyllä lappusella mikä siinä on vikana. Näin kodinkone saa vielä uuden elämän jossain. Kukaan ei tietenkään enää nakkaa vanhaa kodinkonetta jonnekin metsätien päähän ym. laittomalle kaatopaikalle, koska meillä on todella toimiva kierrätysjärjestelmä olemassa!

Mukavia hetkiä kodinkoneiden parissa. Joulua odotellessa, jouluherkkuja paistellessa!
Mökin sydän